Schadelijke ingrediënten in cosmetica

schadelijke ingredientenIk ben zelf nog niet echt bewust welke ingrediënten schadelijk kunnen zijn voor de huid (slecht!). Meestal als ik producten koop, kijk ik alleen naar de werking ervan maar niet naar de ingrediënten die erin zitten.
Ik bedacht me dat het toch wel slim was om te gaan onderzoeken welke producten er schadelijk kunnen zijn voor de huid, en ook waarom het schadelijk zou kunnen zijn.

Op elk product staat een ingrediëntenlijst, dat is verplicht. Als het niet op het tubetje, flesje of potje zelf staat, check dan het doosje of eventueel de bijsluiter (deze zit vaak bij producten die je alleen via de dermatoloog of apotheek kan kopen). Iets wat je moet onthouden: van het product dat bovenaan de lijst staat, zit er het meest van in. En dus zit er van het ingrediënt onderaan de lijst het minst in het product. Als je een irriterende stof op de lijst ziet staan, let dan dus op waar in de lijst. Bovenaan is ‘erger’ dan onderaan. Als het in het bovenste twee derde deel van de lijst staat, let er dan op.

Ik heb de volgende ingrediënten opgezocht die niet goed zijn voor de huid, en heb er een uitleg bij gemaakt. Achter het ingrediënt heb ik tussen haakjes de afkorting van het product beschreven, ingrediënten worden ook wel afgekort beschreven op het product.

De ‘slechte’ ingrediënten

Monoethanolamine (MEA), Diethanolamine (DEA) en Triethanolamine (TEA)
Deze ingrediënten worden gebruikt als reiniger, bindmiddel, emulgator of om de PH-waarde te behouden. In een product mag maar een klein beetje van deze ingrediënten zitten, maar bij teveel gebruik kan je een allergie krijgen.
In dit ingrediënt kan er een reactie op het stofje nitrosamines ontstaan, en daarom kan het kankerverwekkend zijn. Het stofje nitrosamines is in Europa en de Verenigde staten al uit de cosmetica verwijderd, maar bij namaak producten kan het nog erin zitten. Dit stofje staat of volledig op de verpakking, of als afkorting als toevoeging van een ander product.

Parabenen (ethyl-, methyl-, propyl- en butylparabenen)
De ingrediënt zorg ervoor dat bacteriën en schimmels gedood worden, en daardoor zijn producten langer houdbaar. Als je een gevoelige huid heb, kan je huid een erge reactie geven op de parabenen. Het stofje parabenen mag nooit op een beschadigde huid worden gebruikt!

Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea
Dit ingrediënt word ook vaak gebruikt om een product langer houdbaar te maken. Op dit ingrediënt kun je na gebruik allergisch reageren, er mag maar een klein beetje van dit ingrediënt in een product zitten. In dit ingrediënt zitten twee verschillende stoffen, bij een chemische reactie kan het giftige formaldehyde vrijkomen.
(Formaldehyde kan de ogen, neus en keel irriteren. Je kan last krijgen van hoofdpijn of een huidirritatie. Het is zelfs mogelijk om een beroepsastma op deze stof te ontwikkelen. Je kan zelfs door dit stofje een beroepsastma krijgen)

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES)
Dit ingrediënt is een heftige ontvetter, ze worden ook gebruikt om vloeren, motoren en auto’s schoon te maken. Het zijn goedkope agressieve reinigers die erg schuimen.
Ze worden vaak gebruikt in shampoos, douchegel, hand zeep en badschuim. SLES is wat minder heftig, maar je kan er ook een droge en geïrriteerde huid van krijgen.

Triclosan
Deze ingrediënt werkt antibacterieel en schimmelwerend, het wordt vaak in producten gebruikt die acné tegen gaan. Als de ingrediënt in blootstelling van de zon of licht komt, kan het een (phototoxiche) een geïrriteerde huid veroorzaken, en het kan irritatie leveren voor de lever en nieren.

Polyethylene Glycol (PEG)
Dit ingrediënt word gebruikt als binder, oplosmiddel en als ondersteuning van andere ingrediënten. PEG’s met een nummer hoger dan 200 kan eczeem en allergie veroorzaken. Meestal is er geen vervelende reactie op dit ingrediënt, maar omdat ze andere stoffen doorgeven kunnen ze schadelijke stoffen beter laten opnemen door de huid. Bij het samenkomen van stoffen is de kans groot dat ze een kankerverwekkende stofje ontwikkelen.

Ik heb de volgende vraag en antwoord opgezocht:

Waarom zijn schadelijke stoffen in cosmetica niet verboden?
Omdat de wetenschap en overheid van mening verschillen over de beoordeling van de gezondheidsrisico’s. Wetenschappelijke onderzoek heeft al langer gewezen op de schadelijke gezondheidseffecten.

De overheid echter, wil pas optreden als de schade ook daadwerkelijk bewezen is. Zij wil niet reageren op wat zij ‘slechts sterke aanwijzingen’ noemt, met als gevolg dat een verbod vaak tientallen jaren te laat wordt opgelegd. Dit was het geval bij asbest, het bestrijdingsmiddel DDT, het synthetische hormoon DES, lood in benzine, straling en PCB’s. Helaas waren er toen al vele slachtoffers gevallen

Het is belangrijk om goed op te letten welke producten je koopt, dat ze wel geschikt zijn voor je huidtype, maar je moet dus ook opletten dat de ingrediënten die in een product zitten niet schadelijk zijn voor je huid. Je huid is toch de grootste orgaan, en die moet je goed onderhouden. Ook kunnen schadelijke stoffen van buiten via de huid opgenomen, waardoor je erg ziek kan worden.

Handige sites:
Site met informatie over schadelijke ingrediënten in cosmetica 1
Site met informatie over schadelijke ingrediënten in cosmetica 2
Site met informatie over schadelijke ingrediënten in cosmetica 3

Er zijn eigenlijk een hoop bronnen waar je informatie kan verzamelen, soms heb ik bepaalde stoffen even opgezocht op internet om erachter te komen wat ze nou precies bedoelen met dat stofje. Ik ben wel geschrokken wat bepaalde ingrediënten met de huid doen, en vind het eigenlijk gek dat dit gewoon in producten mag zitten! Maar in bepaalde hoeveelheden is het dus toegestaan, maar ik vind het maar niks als er zo’n ingrediënt in een product zit die eigenlijk helemaal niet goed kan zijn voor je.

Ik vond het zelf erg leerzaam, en voortaan als ik een product aanschaf controleer ik eerst goed voordat ik het koop. Ik moet ook me eigen producten maar goed gaan controleren,want ik ben heel zuinig op me huid dus ik wil de schade zo veel mogelijk mijden.

Image3

Hopelijk was dit ook leerzaam voor jullie, hebben jullie nog een vraag of opmerking hebben zet het in de comment!

Groetjes Cornelia

Advertenties
1 reactie
  1. Raya zei:

    HEEL handige post, dankje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: